Fraktfritt inom Sverige

Snabba leveranser

Tillverkas enligt HACCP och GMP

Vi har funnits sedan 1988

Hälsokost Algine Plus alger

Många sportande personer använder Algine Plus alger för det där lilla extra. Det spelar ingen roll om du är elit, amatör eller om du vill bygga upp musklerna eller konditionen. Det viktiga är att få i sig bra hälsokost och rikligt med de viktigaste näringsämnena i en för kroppen perfekt sammansättning. Algine Plus ger dig de 100 viktigaste! Klicka här för att beställa algtabletter.

 

Algine Plus alger riktar sig inte speciellt till sportande utan till alla personer och åldrar som vill få bra hälsokost med extra energi och välbefinnande. Till skillnad mot andra algtabletter så är Algine Plus lätt att svälja och det underlättar för gamla och barn. Tabletten är bara 11 mm i diameter. För att ge en fräsch doft/smak har vi tillsatt lite naturlig mint (mynta). Inga onaturliga tillsatser finns i Algine Plus, endast naturliga råvaror.

 

Algine Plus ger dig de rätta näringsämnena och förutsättningarna för att hålla dig i form och leva ett hälsosammare liv och kanske även ett längre liv. Ta chansen nu och börja med Algine Plus. Människans kost har bestått av alger under tusentals år. På senare tid har forskare och läkare återupptäckt alla de positive effekter som alger har på människokroppen.

 

Historia och fakta kring alger

Eskimåerna på Grönland och urbefolkningen på Island är ett av de friskaste folken på jorden, eftersom deras föda mestadels består av fisk och skaldjur. Fiskarna och skaldjuren har alger som en stor del av sin föda, på så sätt får de i sig alla de nyttiga ämnen som vi i vår tur sedan får i oss. Om du inte vill äta fisk/skaldjur så kan du gå direkt på källan som har det största och ursprungliga innehållet av dessa nyttigheter - Alger. En ren naturprodukt!

 

Alger har använts som föda av människor och djur I tusentals år och har under lång tid ätits i många asiatiska länder som en grönsak. När kunskapen om dess höga näringsvärden spridits till västvärlden har många människor börjat äta alger i tablettform. Som föda för människor har arterna brunalg (Phaeophyta), grönalg (Chlorophyta) och rödalg (Rhodophyta) den största betydelsen. Ingen landväxande grönsak har så rik och balanserat innehåll av vitala mineraler och vitaminer som växter från havet. Dessa specifika alger har under de senaste fyrtio åren varit subjekt för mer internationella studier och forskning än några andra arter. Alger var en av de första livsformerna på jorden och de första att producera sin egen föda, genom fotosyntes. Alger kan därför anses som ”modern” till allt organiskt liv.

 

Havsalger är exceptionellt näringsrikt hälsokost. De innehåller kolhydrater, fetter, protein (aminosyror), vitaminer, mineraler (salter), spårämnen (metaller) och fibrer i väl balanserade doser för människokroppen. Alger är kända för sina höga värden av mineraler, spårämnen, protein och omega-3. Blandningen av mineraler och spårämnen är högst gynnsam för människan. Jordens yta innehåller mineraler och salter. Nederbörd spolar dessa små partiklar ner i åar och floder och hamnar slutligen i havet där de absorberas och lagras av algerna. Därför innehåller alger mycket högre värden av dessa fina substanser än andra växter.

 

Palmaria Palmata (röd), Ascophyllum Nodosum (brun) och Spirulina (grön) innehåller tillsammans över 100 ämnen, bl.a. 15 vitaminer (inkluderat B12 som inte finns i landväxter), 20 mineraler, 25 spårämnen, fibrer, 18 aminosyror, Omega-3, Omega-6, Omega-9, ALA, CLA, GLA, EPA, antioxidanter, alginater, hälsosamma oljor, Q10, klorofyll, enzymer och en komplett uppsättning isomerer som endast finns i vetegrodds olja. Våra alger är skördade under en naturlig process från världens renaste hav, utan artificiella inslag. De bruna och röda algerna tas färska direkt från det kalla ishavet utanför norra Islands och södra Grönlands kust samt de gröna algerna från Australiens inland. Inte ens den Norska och Kanadensiska kusten är orörd idag, därför är Island och Grönland de enda alternativen om du vill försäkra dig om bra kvalité på bruna och röda alger.

 

Algernas närings- och hälsofördelar är t.ex. att balansera blodets kolesterol värde, ger en bred support till alla kroppsfunktionerna, stärker immunförsvaret (fungerar som ett penicillin), främjar friskt och starkt hår hud och naglar, binder fett, bryter ner tungmetaller, driver ut gifter och föroreningar i kroppen, hjälper till att reglera blodtrycket samt matsmältningen och tarm aktiviteten. Ökar den fysiska och psykiska välbefinnandet, har det högst kända klorofyll innehållet i växtriket, kalorisnåla och ingen kolesterol gör att de kan användas som en del i bantning, innehåller alla essentionella aminosyror, hjälper kroppen att på ett naturligt sätt rena blodet från gifter, en utmärkt renhållare av fria radikaler innehållande beta karotin, en unik källa av protein (jämfört i vikt med all annan känd föda), förser neuropeptiderna med byggstenar (kända för att öka hjärnkapaciteten) och noterad för dess höga vitamin B12 innehåll som är idealiskt för vegetarianer och veganer. Dess inverkan har förklarats på basis av multipla biologiska mekanismer, främst kopplat till dess förmåga att säkerställa hela den omfattning av organiska element som är väsentlig för frisk tillväxt, prestationsförmåga och motståndskraft mot sjukdomar utan risk för påföljd av bristsjukdomar eller förgiftning.

 

Varje sändning med alger är testade av laboratorier för både renhet och näringsinnehåll. Våra alger är frystorkade inte värmebehandlade eller snabb lufttorkade. Frystorkningen bevarar 97% av det naturliga innehållet. Framträdande medicinska bevis har lagts fram på att alger rensar kroppen från fria radikaler som är ansvariga för grå starr, stroke, cancer och åldrande. Av alla källor för naturliga karotiner är alger ledande eftersom den är den enda källa som kan förse oss med andra nödvändiga näringsämnen som Tocopherol (E) och Zink vilka behövs för en korrekt assimilation av karotin i vår metabolism. Karotin är också mycket viktigt när det gäller bekämpning av A-vitaminbrist. Många människor förlorar sin syn varje år på grund av A-vitaminbrist. Alger kommer att ha en avgörande roll i lösningen av dessa världsproblem. Av alla kända källor så har Spirulina det högsta proteininnehållet (nästan 70% av sin torrvikt). Det är nästan tre gånger så mycket som hos baljväxter och kött, sex gånger mer än ägg och mjölk samt 20 gånger mer än sojabönor.

 

I flera nygjorda studier har man tittat på vilken betydande roll essentionella fettsyror har för hälsan där Omega-3, Gamalinolenic acid (GLA), Eikosapentaensyra (EPA), Dokosehexaensyra (DHA) är de viktigaste. Kliniska tester har avslöjat att ett direkt intag av GLA kan läka ledgångsinflammation, hjärtsjukdomar, fetma och PMS besvär. Trots att Linoleic acid i stor mängd är tillgänglig i vegetabiliska oljor så är det begränsat förekommande av GLA i naturliga källor. Detta gör alger (som innehåller 30% GLA av dess totala mängd fettsyror) unika. Omega-3 fettsyran kan du läsa mer om under rubriken ”Medicinska och hälsovårdsundersökningar gjorda på alger”. Algine Plus är utvecklat av flera algspecialister samt av flera hälsokostspecialister. Algine Plus är också utprovad av flera sportsmän och idrottsatleter under årens lopp.

Dess inverkan har förklarats på basis av multipla biologiska mekanismer, främst kopplat till dess förmåga att säkerställa hela den omfattning av organiska element som är väsentlig för frisk tillväxt, prestationsförmåga och motståndskraft mot sjukdomar utan risk för påföljd av bristsjukdomar eller förgiftning. Varje sändning med alger är testade av laboratorier för både renhet och näringsinnehåll. Våra alger är frystorkade inte värmebehandlade eller snabb lufttorkade. Frystorkningen bevarar 97% av det naturliga innehållet.

 

Spirulinans cellväggar består av tunna mukopolysackarider istället för svårsmält cellulosa, som de flesta grönsaker. Den koncentrerade näringen med aktiva enzymer, kan därför snabbt absorberas av kroppen. Spirulina är helt naturlig med sin näring i en biologisk aktiv form som kroppen därmed omedelbart kan utnyttja. Genom sitt breda innehåll av aminosyror/proteiner, mineraler och vitaminer är spirulinan ett mycket viktigt näringstillskott. WHO har kallat spirulina för ett av jordens "superfödoämnen" och NASA använder sig faktiskt ofta spirulina vid tymdfärder för att astronauterna ska få näringsrik föda som tar lite plats. Den rika tillgången på biotillgängligt järn gör att spirulina även rekommenderas till gravida och ammande kvinnor.

 

Bruna och röda alger bildar näring, men då de utnyttjar en annan del av ljuset bildas inte socker eller stärkelse utan något som kallas agar och alginat och carragin. Dessa ämnen kan inte spjälkas i tarmen, vilket innebär att de binder tungmetaller i kroppen. Tungmetaller som bly, arsenik, kvicksilver, strontium och kadmium är giftiga om man får i sig för mycket av dem. De kan bland annat leda till hjärn-, hjärt- och skelettskador på barn och vuxna. Genom att äta bruna och röda alger som finns i Algine Plus binds till exempel bly som finns tarmen så att det inte kommer ut i blodet. Även lagrat bly som passerar tarmen binds där och följer med ut i toaletten. På två månader kan man bli av med cirka hälften av de tungmetaller som kroppen bär på. Genom att äta alger skyddar du dig dessutom mot radioaktiv strålning både skapad av människan (atomprängningar och elprodukter) och den strålning vi får i oss från rymden.

 

35 goda skäl till att köpa Algine Plus hälsokost:

 1. Alger är ett huvudsakligt kosttillskott och har så varit i tusentals år. Alger räknas som den äldsta och även första växten på jorden.

 2. Vi bygger vårt ryckte huvudsakligen på den renhet och kvalité som våra råvaror har. Den gröna algen kommer från kvalitetssäkrade insjöar i Australien. De bruna och röda algerna i Algine Plus kommer från oförorenade vatten utanför Grönland och Island och skördas endast för hand eller med små fiskebåtar för att inte förstöra naturen, ej stora fartyg som dammsuger botten från alger, fiskar och skaldjur. Vi har även ett program för en naturlig återväxt.

 3. Fler än en algsort i samma produkt. Algine Plus är först i världen med att innehålla all tre algarterna (Grön - Brun - Röd). När man blandar alla tre algarterna så får man ett mycket mer komplett kosttillskott än om man bara använder sig av en alg. De är rik på helt olika ämnen så vår kombination ger dig en fullvärdig mix av alla nyttiga näringsämnen, se ovan.

 4. Vi har nyttigt kalcium, fosfor och magnesium (som man behöver betydande mängder av varje dag) som bindemedel. På så sätt behöver du inte äta ytterligare kalcium, fosfor eller magnesiumtabletter. Dessa ämnen behövs för att lättare ta upp alla de nyttiga ämnena i algerna samt balansera pH-värdet i kroppen, speciellt magen.

 5. Vi har adderat naturligt Q10 som annars är det enda ämne som alger inte innehåller. Vår Q10 kommer från växtriket.

 6. Algine Plus har inte en otrevlig lukt av hav som andra algprodukter kan ha, då våra alger är noggrant sköljda samt att vi tillsätter lite naturlig mynta.

 7. En hemlig formula och tillverkningsprocess gör att vi kan få fram en av de minsta algtabletterna på marknaden, bra för barn eller gamla som har svårt att svälja tabletter.

 8. Vid en jämförelse av färgen på Algine Plus och andra algtabletter kan man klart och tydligt se att Algine Plus ger mycket för pengarna då den mörkgröna färgen inte kan ljuga för dig. Andra produkter består av stor del bindemedel.

 9. Våra alger är kombinerade på ett unikt sätt så att de vitaminer, mineraler, aminosyror, fettsyror osv. du får i dig har rätt sammansättning för den mänskliga kroppen. Kombinationen är så som naturen tänkt, inte för mycket eller för lite för att maximalt upptag skall ske. Detta är mycket viktigt att förstå till skillnad mot Apotekets "en om dagen" eller liknande preparat som överdoserar samt att allt är syntetiskt och artificiellt. Även om det skryts med höga doser så hjälper inte det för upptaget är bara 5% så du kastar pengarna i sjön. Du behöver 20 gånger mer av syntetiska vitaminer för att få samma upptag som naturliga och ibland så uteblir upptaget helt för att kroppen inte känner igen artificiella näringsämnen. Vitaminer och mineraler är beroende av varandra (synergister) för att upptaget skall bli perfekt. C-vitamin arbetar tillsammans med järn, D-vitamin med kalcium, A-vitamin med zink, B-vitaminer med magnesium, E-vitamin med selen osv. Om den ena eller andra är under- eller överrepresenterad kommer upptaget att minska.

 10. Algine Plus kan ätas av vegetarianer och även veganer då allt är biologiskt. De har ofta brist på just vitamin B12.

 11. Alger innehåller mängder av antioxidanter.

 12. Alger främjar din hud, hår och naglar då de innehåller så mycket mineraler och spårämnen.

 13. Alger är kalorifattiga samt innehåller mycket proteiner samt inget kolesterol och det gör att Algine Plus kan utgöra en del i ett dietprogram för att gå ner i vikt.

 14. Gröna alger har det högsta värde av klorofyll man känner till.

 15. Ämnen som finns i alger driver ut tungmetaller (så som kvicksilver, bly, kadmium, arsenik, kobolt, amalgam and strontium 90) och andra onyttiga slagprodukter ur kroppen.

 16. Gröna alger har det högsta värde av protein av alla på jorden levande ting, som är fördelaktigt vid muskelbyggande. Proteininnehållet är nästan tre gånger högre än balj-växter och kött, sex gånger högre än ägg och mjölk samt tjugo gånger mer än sojabönor.

 17. Alger är också den ledande källan till karotin och det är den enda källan där du även får i dig näringsämnen som E-vitamin och Zink som båda är essentiella för ett rikligt upptag av karotin i vår matsmältning. Karotin är väldigt viktigt när det gäller att bekämpa A-vitamin brist. Många människor förlorar sin syn varje år p.g.a. denna brist.

 18. Alger och dess innehåll har en stärkande effekt och är därför utmärkt för personer med ett hårt kroppsligt eller stressigt arbete samt personer som sportar mycket.

 19. Muslimer (eller andra religioner) som fastar under en längre tid kan äta Algine Plus för att få i sig viktig näring.

 20. Generellt så har alger inga tillväxthormoner eller gifter som tyvärr landväxter får när de sprayas med kemikalier.

 21. Bevisligen kan alger reducera behovet av mycket sömn då de innehåller substanser som hjälper människokroppen att återhämta sig snabbare efter en hård dags arbete.

 22. Vi har tjugo års (startade 1988) erfarenhet av specialisering på alger samt en väl testad produkt. Vi har även en lång lista med nöjda kunder under åren.

 23. Flera företag ger Algine Plus till sina anställda och minskar på så sätt antalet sjukdagar drastiskt. Besparingen är stor jämfört med kostanden för inköp av Algine Plus.

 24. Våra alger frystorkas, inte värmebehandlas eller snabblufttorkas. Frystorkningen bevarar 97% av det näringsrika innehållet.

 25. En av de viktigaste aspekterna är att Algine Plus inte har några biverkningar som de flesta mediciner på marknaden. Även en del hälsokost kan ha mildare biverkningar ibland. Det skall nämnas att det alltid finns en på flera tusen kunder som t.ex. kan vara allergisk mot C-vitamin som finns i algerna. Tar man inte tabletterna som förevisas på etiketten (för många, för fort) så kan man få en orolig mage under en eller två dagar precis som när man äter ärtsoppa eller bruna bönor.

 26. Vi har hela tiden en löpande undersökning av våra kunder som vi gör vart tredje år på 100 personer och består av 15 frågor. Majoriteten av de som tar Algine Plus känner sig piggare och alertare. Det är även lättare att slippa förkylningar.

 27. Algine Plus är utvecklad av flera algspecialister samt hälsokostspecialister. Den är också utprovad av flera sportsmän och idrottsatleter under årens lopp.

 28. Algine Plus tillverkas enligt HACCP standard som är Livsmedelsverkets standard samt packas enligt GMP som är  läkemedelsverkets regelverk. Detta skall man kontrollera innan man köper en produkt.

 29. Flera av våra kontor arbetar efter ISO9000 standard som främjar miljön. Alla våra återförsäljare är företag med erfarenhet från hälsokostindustrin och följer uppsatta regler och föreskrifter från inköp till slutkund. Alla förpackningar är märkta med utgångsdatum samt batchnummer för bästa spårbarhet.

 30. Vi utför inga som helst djurförsök i eller runtomkring vår produkt.

 31. Vi donerar produkter varje år till behövande organisationer och arbetar med mathjälpsprogram i Afrika. Vi skänker även pengar av vår årliga vinst till hjälp för djur, natur, sjukdomar och fattiga.

 32. I den tuffa konkurrens som råder idag är vi stolta över att säga att över 70% av våra kunder fortsätter att köpa Algine Plus stadigt år efter år.

 33. Algine Plus innehåller inga syntetiska eller artificiella näringsämnen som inte kan mäta sig med naturliga när det gäller upptag i kroppen.

 34. Algine Plus är ett namn i branschen och har presenterats på TV genom programmet "Du är vad du äter!"

 35. Algine Plus säljs i en stor del av världen (över 20 länder) och vi siktar på att bli ett av världens mest spridda kosttillskott. Varför inte prova en burk om resten av världen gör det!

Information om alla nyttiga ämnen som Algine Plus innehåller

Algine Plus innehåller alla de viktiga vitaminerna och mineraler i en rätt mängd och sammansättning för kroppen. Detta är mycket viktigt i sammanhanget då det inte behövs lika stor mängd av riktiga vitaminer och mineraler som av artificiella. Artificiella ger definitivt inte samma effekt. Vitaminer och mineraler skall inte maxdoseras som "vissa" gör, utan man skall även ta hänsyn till det intag den dagliga kosten ger. Att få för mycket av vissa vitaminer och mineraler är heller inte bra. Vitaminer "jobbar" dessutom tillsammans med mineraler, och får den ena för stort utrymme hämmas den andra och upptaget minskar. Man talar om synergister. Detta perfekta förhållande mellan vitaminer och mineraler får du av algerna i Algine Plus. Exempel på synergister är: vitamin C och järn, vitamin D och kalcium, vitamin E och selen, vitamin B6 och zink etc.

 

Algine Plus innehåller alla antioxidanter i naturliga halter. Vitamin C, vitamin E, koppar, mangan, zink, selen och Q10 som idag anses vara den mest effektiva av dem alla. Även vitamin A och vitamin B6 anses också ha antioxidativa egenskaper. Även dessa återfinner du i alger och därmed i Algine Plus. Antioxidanter skyddar kroppen mot fria syreradikaler som till slut förstör vårt DNA. Fria radikaler är aggressiva ämnen som påverkar vårt immunförsvar mycket negativt. Dessa uppstår genom att kroppens eget försvar mot syrestress blir otillräckligt. Fria radikaler kan sätta ner motståndskraften och skada våra vävnader och celler. De anses delvis ligga bakom åldrandet, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Det antioxidativa ämnet astaxanthin utvunnet ur alger har i studier vid Lunds Universitet visat sig kunna motverka magkatarr och magsår. Antioxidanter förebygger solskada och hämmar inflammationer. Undersökning efter undersökning styrker vikten av att tillföra kroppen antioxidanter. Bly och Kadmium bildar stora mängder fria syreradikaler. Alger har förmågan att effektivt driva ut dess ur kroppen.

 

Algine Plus innehåller alla de mest kända fettsyrorna. Nyttigt fett finns i fisk, alger, olivolja etc. Oftast kommer Omega-3 från fet fisk, men vad man bör tänka på är att fiskarnas näringskälla till dessa nyttiga fetter kommer från alger, som är en delföda. Vi har gått direkt på källan algerna, för att få ut mesta möjliga tillgång på Omega-3. Alla dessa nyttiga fetter påverkar positivt ditt hjärta och kärl, bidrar till att minska kolesterolhalten i ditt blod, sänker blodtrycket och ger lägre risk för arteroskleros (åldersförfettning). Dessa fettsyror är antiinflammatoriska och kan vara värdefulla vid t.ex. hud- och ledbesvär. Vitamin K finns i dessa fetter. GLA och CLA är också mycket viktiga fettsyror som kroppen själv inte kan tillverka utan måste tillföras genom födan. CLA medverkar till en bra fördelning mellan kroppens fett- och muskelmassa. Effekten ökar vid träning. GLA är bl.a. viktig för nervsystemet.

 

Algine Plus innehåller Q10 i en lagom mängd för kroppen. Ingen överdosering utan med hänsyn till att man får i sig Q10 genom kosten (fet fisk, kött, broccoli, spenat, alger etc.) samt att kroppen själv tillverkar Q10 med hjälp av rikligt intag av vitaminer, mineraler och spårämnen. Tyvärr avtar denna tillverkning med åldern samtidigt som den minskar drastiskt vid för dåligt kost. Med Algine Plus får du inte bara i dig Q10 direkt utan också alla de viktiga vitaminer, mineraler, spårämnen och fettsyror som behövs för att kroppen själv skall tillverka en betryggande mängd Q10. Ett av de viktigaste vitaminerna är "E" som jobbar synergiskt med Q10. Vitamin E stärker Q10:s antioxidativa egenskaper samt skyddar Q10 från att brytas ner. Vitamin E återfinner du i Algine Plus, så här har du ett komplett kosttillskott för att skydda dina celler. Utan Q10 släpper du iväg ditt åldrande samt att dina muskler behöver Q10 i stor mängd om de belastas vid träning eller vid dagligt arbete. Brist på Q10 i hjärtat kan bli katastrofalt. Här måste det finnas tillgång på detta livsnödvändiga ämne dygnet runt. Vår Q10 kommer från växtriket, inte från animalier.

 

Algine Plus innehåller högkvalitativa alger. Titta på färgen på vår tablett så ser du att Algine Plus ger dig mycket produkt för pengarna. Söker du efter Rhodophyta, Phaeophyta, Chlorophyta alger eller en produkt med alger i allmänhet har du hittar rätt. Det har skrivits mycket i pressen den senaste tiden om hur nyttigt alger är. Vi har även kompletterat vår tablett med extra Kalcium och Fosfor som neutraliserar pH-värdet i kroppen. Vi har blandat tre arter av alger för att de kompletterar varandra på ett mycket bra sätt. De näringsämnen den ena har lite mindre av har den andra mer av, så här har du ett fullt komplett kosttillskott. Allt i en helt naturlig sammansättning för kroppen. Alger är det nyttigaste du kan äta och har under många år varit ett baskosttillskott inom hälsokostindustrin. Nya rön och upptäckter strömmar in hela tiden om algernas otroligt positiva effekter på människokroppen och dess funktioner.

 

De som oroar sig för Jod, läs nedan!

Alger är de rikaste växterna på nyttigt jod som man oftast har brist på. Utan jod kan inte kroppen producera hormonerna Thyroxine (T4) and Triiodothyronine (T3), som är essentiella för att vi skall kunna leva. Kort sagt utan nyttig jod så dör vi. Struma som är en effekt av för lite jod drabbar 200 miljoner människor världen över.

 

Dr. Ryan Drum, en erkänd herbalist och marinforskare, förkunnar i Therapeutic Use of Seaweeds (Proceedings of the 2001 Pacific Northwest Herbal Symposium) "Alger är den bästa och naturligaste källan till biomoleculär ätlig jod. Äter man alger regelbundet så undviker man brist på jod. Inga landväxter är pålitliga källor till nyttigt jod och bordssalt skall man undvika så mycket som möjligt." Som jämförelse så måste du äta runt 18 kg av färska grönsaker och eller frukt för att få i dig så mycket jod som i 1 gram alger. Jod är huvudingrediensen av de hormoner som produceras av sköldkörteln som reglerar matsmältningen, ökar upptaget av syre, påverkar tillväxten och utvecklingen av kroppen generellt, reglerar energi omsättningen samt protein tillverkning.

 

Dr. Linda Rector Page, författare and herbalist, skriver i Healthy Healing: "Jod är essentiell för livet, det är en viktig ingrediens för att känna sig pigg, öka sin tankeverksamhet och en blodpropps dödare. Jod har också en avgörande roll när det gäller att förhindra nedbrytningen av endokrina organ så som bröst och livmoderscancer. Motverkar också tumörer, prostata inflammationer, binjure utmattning samt lever- och njurförgiftning."

 

Oturligt nog så är inte all jod bra för kroppen och sköldkörteln. Tyvärr så kan inte kroppen skilja på livgivande och nyttigt jod-127 (som finns i alger) och radioaktivt onyttigt jod-131. En full laddning av jod-127 på morgonen gör att kroppen inte kan ta upp skadligt jod-131 som redan finns bundet i kroppen, från luften eller från födan vi äter. Vi behöver dagligen mellan 150 and 1100 mikrogram (mängden beror på var du bor och hur mycket onyttig jod du får i dig samt hur väl balanserad din kropp är) för att bevara hälsan och balansen i kroppen samt förhindra upptaget av radioaktivt jod-131. Kroppen kan bara ta upp en viss mängd jod per dag så varför inte fylla upp kroppens förråd med nyttigt jod-127 av alger redan på morgonen. Det onyttiga joddet-131 kommer då att transporteras ut ur kroppen den naturliga vägen.

 

Man bör förstå att det finns olika jod precis som det finns olika svampar. Man äter kantareller men inte flugsvamp så man kan inte gå ut och säga att svamp är farligt bara för en sort eller art är det. Samma gäller för jod. Livsmedelsverket borde informera om detta när de går ut med varningar om att inte äta för mycket produkter med jod som t.ex. bordssalt så att folk förstår skillnaden. Den jod som finns i alger kan du inte skadas av eller överkonsumera då den är nyttigt för kroppen och vattenlöslig. Kroppen tar då bara upp den mängd den behöver.