Fri frakt över 300 kr

Snabba leveranser

Tillverkas enligt HACCP och GMP

Vi har funnits sedan 1988

Spirulina - Super food i tablettform

Spirulina är en alg som klassas som "super food", tack vare sitt enormt rika näringsinnehåll. Tabletter med spirulina är det enklaste sättet att få i sig denna nyttiga alg. 

Alger och spirulinatabletter

 

Var kommer spirulina från?

Spirulina är en alg som växer i både salt-, och sötvatten och har konsumerats av människor i minst flera hundra år. Det man vet är att aztekerna och liknande folkgrupper i Sydamerika utvann algen ur Texcocosjön i nuvarande México. De använde algen för att tillbereda en sorts kakor. Ett liknande användande av spirulina har även rapporterats från den centralafrikanska Tchadsjön.

 

Något av det mest näringsrika du kan äta

Visste du att spirulina är något av det mest näringsrika du kan äta? Med sin blågröna färg och spiralformade design är denna alg ett av världens mest näringstäta födoämnen. Spirulina behöver inte mycket för att överleva, eftersom algen lever av endast vatten och solljus via fotosyntes. Trots detta är algen så nyttig att spirulina kallats naturens allt-i-ett, på grund av att den innehåller så många viktiga näringsämnen. 

 

Till följd av sitt enorma näringsinnehåll klassas algen som super food av många forskare. Den är till och med såpass nyttig att NASA använde spirulinatabletter som ett primärt livsmedel under sina långa rymdfärder. Även WHO (World Health Organisation) har kallat spirulina för ett av planetens mest kompetenta "super food".

 

Spirulinatabletter som kosttillskott

Spirulinatabletter har varit en trend sedan 1960-talet, då hälsomedvetna började ta algen som ett kosttillskott. Den första stora produktionen av spirulina startade 1973 och producerade då 150 ton torr massa. Kapaciteten ökade snabbt till 300 ton per år från 12 hektar naturliga sjöar. 

 

Vad innehåller spirulina?

Förutom protein och alla essentiella aminosyror innehåller spirulina även:
 • GLA
 • Klorofyll
 • Karotenoider
 • Fykocyaniner
 • Superenzymet SOD
 • Vitamin A
Utöver detta innehåller spirulina en hög andel vitaminer och mineraler som:
 • Tiamin (vitamin B1)
 • Riboflavin (vitamin B2)
 • Niacin (vitamin B3)
 • Kalium
 • Kalcium
 • Magnesium
 • Järn
 • Zink
 • Koppar

Ett bra kosttillskott for vegetarianer och veganer

Spirulina har även ett rikt innehåll av krom och innehåller alla B-vitaminer, inklusive vitamin B12 som är viktig för vegetarianer och veganer. Algen innehåller mellan 5-8 % fett, varav ett högt antal essentiella fettsyror, särskilt omega-6.

 

Jämför man spirulina med andra födoämnen innehåller algen t.ex. 180 % mer kalcium än mjölk, 670 % mer protein än tofu, 3100 % mer betakaroten än morötter och 5100 % mer järn än spenat. Det är hela 3 gånger så mycket protein i spirulina som i nötkött!

 

Spirulinaalgens biologi

Spirulinaalgens cellväggar består av tunna mukopolysackarider istället för svårsmält cellulosa, som de flesta grönsaker. Tack vare den koncentrerade näringen med aktiva enzymer är det lätt för kroppen att absorbera detta super food. Eftersom algen har ett högt naturligt näringsinnehåll i en biologiskt aktiv form, kan våra kropper omedelbart utnjytta sig av den. Det sägs att spirulina till och med skulle kunna sätta ett stopp för alla svältproblem i världen, då det krävs så liten areal för att få fram detta superenergirika livsmedel.

 

Hur äter man spirulina?

Det går utmärkt att få i sig en tesked spirulinapulver utblandat med ett glas vatten, vilket är ett smidigt sätt att få i sig många av de näringsämnen vi behöver. På grund av den speciella smaken är det dock betydligt godare att tillsätta algen i t.ex. smoothies, juicer, gröt eller yoghurt. Som kosttillskott tas det bäst i form av spirulinatabletter.

 

Är spirulina farligt?

Många har ställt sig från om algen verkligen är så nyttigt, eller om spirulina till och med kan vara farligt. Det har någon gång skrivits i kvällspressen att spirluna är farligt, och att det kan innehålla höga halter av nervtoxiner. Att spirulina skulle vara farligt av denna orsak är dock mycket missvisande, eftersom det gäller alger som producerats i felaktig miljö utan någon kontroll.

 

Att jämföra nyttiga spirulinaalger med felaktigt odlad, farlig spirulina är ungefär som att jämföra äpplen och päron. Som alla vet så är det giftigt att äta flugsvamp, fotsvamp går inte att äta men kantarellsvamp är en delikatess. Ekologisk spirulina är helt ofarlig, vilket slogs fast i en stor amerikansk studie redan på 80-talet. Därför är det viktigt att inte köpa spirulinatillskott från tvivelaktiga eller okontrollerade källor. Man bör alltid välja ett trovärdigt och ekologiskt märke. Det är heller inte farligt att äta spirulina om man är gravid, vilket vissa felaktigt tror. Spirulinatabletter ger dig energi!

 

Du kan köpa tabletter med denna fantastiska alg här av oss: Algine Plus

Läs även gärna vad Wikipedia säger om spirulina.